Fugleskydning
2013
Gundsølille Skytteforening

Ågerfup sommerfest
lørdag, den 17. august


Siddende Fuglekonge Ruth Jensen
 

Fugleskydningen foregår igen i år i forbindelse med Ågerup sommerfest lørdag den 17. august 2013.

Lørdag den 17. august 2013 kl. 13:45 ankommer den siddende fuglekonge - Ruth Jensen - til festpladsen. Ruth ankommer standsmæssigt i " æseltrukket hestevogn" med Vagn Hansen som kusk og foreningens fanebære der holder foreningens fane.
KL. 14:00 vil Ruth afgive det første skud og så er Fugleskydningen i gang. Herefter afgiver de tilmeldte skud til brystpladen er skudt ned.

 

Der ikke tale om jagt på flyvende vildt, men derimod om en gammel traditionspræget idræt, hvor der skydes til udskåren fugl af træ. Fuglen skal nedskydes i en bestemt rækkefølge og hver nedskydning udløser en gevinst til skytten.

 

Skydningen i Gundsølille Skytteforening foregår ikke frit stående, men fra en skydebuk, hvor skytterne efter tur, bringer deres gevær i fast anlæg og skyder til det sted, man er nået til på fuglen.

 

Fuglen er skåret ud af en gipsplade hvor der – med hvidt maling - er markeret hvor man med fordel skal ramme for at have de bedste chancer for at fjerne næbet og derefter de resterende syv områder på fuglen (Højre vinge, højre klo, halen, venstre klo, venstre vinge, kronen og brystpladen) der skydes ned efter tur.

De er ikke er vanskelige at ramme, men de kan sidde særdeles godt fast, så der skal mange skud til før de falder ned. Her gælder det om at være heldig at komme til bukken, når pladen er blevet løsnet af de foregående skytter, men også her spiller dygtighed ind; den erfarne skytte vil vide, hvor på pladen han skal placere sit skud for, at den med størst sandsynlighed falder ned.

 

Det tager normalt 1,5-2 timer inden brystpladen (den sidste plade) er skudt ned, så størstedelen af tiden ved en fugleskydning går med hyggeligt samvær. Fugleskydningen er gennemført når brystpladen er skudt ned og den der har affyret sidste skud bliver Skyttekonge.

 

Hvis man skulle være forhindret i at komme er kampen om præmierne ikke tabt. Hver gang et af de otte plader skydes ned udløser det en præmie fra den "lukkede liste" Fuglekongen findes når den ottende plade (brystpladen) er skud ned.

Der kan købes en plads på den lukkede liste for kr. 10,00 pr. lod (Hvor alle kan stå aktive som passive).

 

Listen ligger i "skydeteltet" og der vil "cirkulerer" sælgere rundt på festpladsen.

Når Fugleskydningen er færdig, er der mulighed for at deltage i spisningen, og efterfølgende bal.

Fuglekongen bliver udråbt efter spisningen.

På bestyrelsens vegne
jens Kristian Andreasen, formand


Vedtægter
 


Fuglekonger gennem tiden


Fuglekongen udnævnes
 


Billeder
 

Hent pjecen PDF