Historie Gundsølille Skytteforening

2. Kreds skytte- og gymnastikforening

 

I året 1865 stiftedes 2. kreds skytteforening.

2. kreds omfattede Gundsølille, St. Valby, Li. Valby, Vederlev, Ågerup, Herringløse, Hvedstrup, Østrup, Tågerup og Gerdrup.

 

I 1909 blev der anlagt skydebane sydvest for gravhøjen, på nuværende Gundsø kommunes gård, hvor Lindebjergskolen og Gundsølillehallen nu ligger. Standpladsen blev anlagt på Københavns vandforsynings areal, hvor nu renseanlægget ligger.

 

Skydningen foregik med 11 m/m Remington rifler. Afstanden fra standpladsen og til skiverne var 400 alen. Endvidere skød man også med 8 m/m rifler, og salonrifler om vinteren i forsamlingshuset.

 

1916 var jubilæumsår. De 50 år blev fejret med 2 dages skydning, præmieuddeling og fællesspisning i Gundsølille forsamlingshus samt efterfølgende bal, det blev fejret den 24. og 25. juni. Kap- og præmieskydning blev afholdt 2. påskedag og igen om efteråret på 15 m i forsamlingshuset, om foråret på 50 m banen og om sommeren på 200 m, sådan foregik det år efter år.

 

1931 anlagde man en 50 m salonbane på Kirkerupvej 4. Her skød man på livet løs indtil 12. juni 1940. Den 13. juni skulle alle rifler og ammunition afleveres til politiet. Herefter anskaffede foreningen luftbøsser og skydningen fortsatte på 15 m i forsamlingshuset. Kapskydningeni amtet foregik også med luftbøsser i hotel Roars kælder i Roskilde. Det samlede mange skytter, men alle var dog enige om, at der alligevel var forskel på et ”fu” og et knald.

 

Den 5. november 1945 fik foreningen alle sine geværer tilbage og den 16. januar 1946 fik foreningen tilbudt en 200 m skydebane i Gerdrup. Den blev indviet ved 2. kreds 80 årige jubilæum, hvilket var forrykket 1 år. Amtsskydningen på 200 m foregik i Herthadalen, ligeså var fugleskydningen om efteråret på forsamlingenshusets parkeringsplads også en tradition.