Jyllinge skole 5C
 5. plads ved Landsmesterskabet 2017
 
 

Merle skød det sidste skud for Jyllinge Skole i dette års Skole DM i skydning - en x10. Skuddet blev afgivet under landsmesterskaberne i Vingsted lørdag den 25. november 2017.

Det har været en spændende turnering. De første skud blev affyret onsdag den 23. august, og herefter var Gundsølille skytteforenings skydebane "invaderet" af 5. klasses elever fra Jyllinge Skole, Baunehøjskolen, Margretheskolen og Lindebjergskolen (204 ellever). De glædede sig til at prøve en idræt, de ellers ikke havde hørt så meget om. Mange vidste godt, at der var noget, der hed luftgevær, og nogle havde også prøvet at skyde med et, men det var meget få, der vidste, at det var en idrætsgren med ca. 150.000 medlemmer på landsplan.

Inden 1. november havde alle skudt en træningsrunde, hvor de alle havde afgivet 25 skud på fire skiver. Inden de gik på banen første gang, fik de en grundig instruktion i "omgang med geværet", sikkerhed på og udenfor banen, brug af høreværn, og vask af hænder efter at man har skudt.
Alle resultater under træningsrunden blev registreret, og eleverne blev delt op i hold á 4 personer.

Herefter startede udtagelsesskydning til landsdelsmesterskaberne, og her blev der skudt efter de DGI Skydnings regler med et skud på hver skive med frit antal prøveskud afgivet indenfor 30 minutter. Alle skiverne i udtagelsesrunden blev elektronisk talt på en elektronisk skivebedømmer, så der ikke var tvivl om resultatet.
Det var anden gang eleverne var på skydebanen, og skydeinstruktørerne fra Gundsølille Skytteforening kunne se en stor fremgang hos skytterne.

De tre bedste elever i hver af de 10 klasse vandt medaljer, der efterfølgende er sendt til klasserne, så skolen kan uddele dem i forbindelse med et arrangement på skolen.
Følgende vandt medaljer:

Jyllinge Skole
  5.A:  Guld - Sebastian P. Breaum, Sølv - Maria M. Olsen, Bronze - Madita M. Kaiser
  5.B:  Guld - Nicki Henriksen, Sølv - Isabella L. Gudesen, Bronze - Emma N. P. Strand
  5.C:  Guld - Merle M. S. Sonnenborg, Sølv - Jamie Salee-Vangaa, Bronze - Vicki H. Dipo
  5.D:  Guld - Nadja S. Jakobsen, Sølv - Oline B. Nielsen, Bronze - Andrea R. Berthelin

Baunehøjskolen
  5.A: Guld - Rosa Ernebjerg Manley, Sølv - Johanne Juul-Zeuthen, Bronze - Mila Jolie Schuster Eising
  5.B: Guld - Charleen I. Brygmann, Sølv - Sabine S. Aagreen, Bronze - Christopher Wahl Liljenbøl
  5.C: Guld - Sif Wienmann Bramm, Sølv - Magnus Cadovius-Kay, Bronze - Sebastian Emil Frederiksen

Margretheskolen
  5.A: Guld - Cathrine Højborg, Sølv - Carl D. Lyng, Bronze - Caroline S. Kongerslev

Lindebjergskolen
  5.A: Guld - Bastian Ribergaard Blak, Sølv - Sofie Steen, Bronze - Vanessa Paka
  5:B: Guld - Elena Bro-Jørgensen, Sølv - Emma S. Lykke, Bronze - Marcel A. Müller Kiczalo                  

Holdresultaterne blev sendt til landsdelsforeningen DGI Midt- og Vestsjælland, der skulle stå for Landsdelsmesterskabet lørdag den 18. november.
DGI Midt- og Vestsjælland modtog i alt 171 holdtilmeldinger fra skytteforeningerne i deres landsdel. Heraf blev der udtaget 21 hold, der skulle med til Landsdelsmesterskabet. Fra de fire skoler havde seks hold kvalificeret sig. To hold fra Jyllinge Skole, 2 hold fra Lindebjergskolen, et fra Baunehøjskolen og et
fra Margretheskolen.

Det var nogle spændte elever, der mødtes på Fløng-Hedehusenes skydebane for at deltage i mesterskabet.
De var mødt op i god tid og fik tiden til at gå med bl.a. kortspil.

De første hold skulle starte kl. 09:00 og sidste skydehold kl. 12:30. Alle hold skød gode resultater. Jyllinge 5.C kom på banen kl. 10:10, og her skød de samlet 758 point af 800 mulige et gennemsnit på ca. 190 og 9 point mere, end de havde skudt under udtagelsesskydningen. Det bragte holdet op på førstepladsen, og herefter var det nogle meget spændte elever, der måtte vente i næsten 2 timer, indtil mesterskabsturneringen var færdig.

Fire skytter fra vore skoler havde skudt 194 point og lå på de første tre pladser.
  - Celine Mazur Hendriksen, Baunehøjskolen 5.A, 194/3
  - Hjalte B. Hansen, Margretheskolen 5.A, 194/2
  - Jessica Sørensen, Jyllinge Skole 5.C, 194/1

På sidste skydehold blev de skubbet ned på andenpladsen af et hold fra Susålandets Skole afd. Glumsø 5A, der skød 760 point. En elev fra Baggesen Skole 5.C (også sidste skydehold) skød også 194/4 point, så Celine rykkede ned på andenpladsen. Sølv og bronze til elever fra vore skoler. Rigtig godt gået.

Eleverne fra Jyllinge Skolen var meget glade for deres sølvmedaljer, der samtidig betød, at de sammen med Susålandets Skole afd. Glumsø 5.A og Baggesen Skole 5.C skulle med til Landsmesterskaberne, der afholdtes i Vingsted skyttecenter lørdag den 25. november.

Hjælpere – Jytte Kristoffersen og Jens Kristian Andreasen - ankom kl. 09.00 og fandt et bord i opholdslokalet. Eleverne ankom ca. 09:30. Kortene kom på bordet, og skytterne hyggede sig, indtil de skulle skyde kl. 11.45.
På skydebanen fik man indstillet bordet (øv det var ikke hæve-sænke borde), så godt man kunne. En af eleverne måtte have en skammel at stå på, da bordet ikke kunne komme langt nok ned.

Da alle eleverne fra Jyllinge Skolen havde skudt, forlod man banen, og hjælperne var godt tilfredse med resultatet 772 point, 13 mere end de tidligere havde skudt. Det rakte til en finaleplads som nr. fire, et point fra 1. pladsen.
Et resultat de helt sikkert kan være stolte af.

Det blev en spændende finale, hvor de blev nummer fem og vandt 1.500,00 kr. til klassekassen.
Alle var enige om, at det havde været en god og spændende dag, man ikke ville have undværet.

»Vi vil gerne promovere skydning som idræt og lade børnene opleve, hvad det er. Og så kan det jo være, at nogle af dem får lyst til at fortsætte i foreningen, når Skole DM er slut, og mange af eleverne kan blive rigtige gode skytter« fortæller formand Jens Kristian Andreasen fra Gundsølille Skytteforening og tilføjer, at arrangementet plejer at være en stor succes.

Foreningen sørger for, at eleverne bliver undervist i at skyde, men også at de får indsigt i sikkerhed og våben, og det er gratis for eleverne at deltage. Geværer udlånes af skytteforeningen, og der er ikke brug for specielt skydetøj.

Det eneste krav er, at en klasse skal kunne stille et hold på fire. Der er ingen øvre grænser for, hvor mange hold en klasse må stille med. Holdet må gerne være blandet drenge og piger.

FAKTA

  • Træningen foregår fra september til november, og det er gratis for skolerne at deltage.
  • Dansk Skoleidræt og DGI Skydning står bag Skole DM i skydning for 5. klasser i hele landet.
  • Skole DM i skydning kræver hverken kendskab til skydning eller specielt tøj - skydning er en af de få idrætsgrene, man kan gå lige ind fra gaden og dyrke uden udgifter til udstyr.
  • Eleverne skyder på hold á fire personer - blandede drenge og piger
  • Landet er inddelt i 15 landsdele. De bedste fra hver af de 15 landsdele kommer med til landsfinalen, som holdes sidste lørdag i november i Vingsted.
  • Ud over titlen som årets bedste klasse i Skole DM er der pengepræmier til de fem bedste hold i landsfinalen. Den samlede præmiesum er 20.000 kr., og fordeles således 8.000 kr., 5.000 kr., 3.000 kr., 1.500 kr. og 1.500 kr. Og der trækkes lod om 1.000 blandt de øvrige hold.


CITAT:

”Pengepræmierne skal gå til klassekassen, På den måde får alle elever i klassen glæde af præmien”.